Hijyen, temiz olmak için girişilen işlemlerden birisidir. Hijyen genelde temizlikle sık karıştırılan bir durumdur. Temizlik bir yerdeki pisliği giderme işlemidir.
Hijyen ise daha çok yapılan temizliğin uzun süre korunmasıdır diyebiliriz. Bu ikisi arasındaki farkı iyi ayırt ederek hijyenin sağlık açısından önemi ve gerekliliğinden söz etmeye başlayabiliriz.
Hijyen ve temizlik hayatımız içinde olması gereken en önemli noktalardan biridir. İnsan sağlığı açısından çok önemli olan bu konu hakkında ne kadar çok şey söylesek az gelir. Özellikle küçük çocukların bağışıklık kazanmasında hijyenin önemi daha da büyüktür.
Hijyen önce kişinin kendisinde başlamalıdır. Bunun için beden temizliği çok önemlidir. Beden temizliğinin iyi bir şekilde sağlanması için yapılacakları sıralarsak; yemeklerden önce ve sonra devamlı elleri yıkamak, ağız ve diş sağlığına dikkat etmek, el, yüz, ayak ve koltuk altı, kasık gibi mikropların çabuk ürediği kısımları devamlı temiz tutmak ve bunları günlük alışkanlık haline getirmek, saç temizliği ve tüm bedenin temizliğidir. Beden temizliği kendi sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Bu açıdan sık sık kendi hijyenimize önem vermeliyiz.
Bulunduğumuz ortamın temizliği de beden temizliğinden sonra gelen bir temizliktir. ‘’Aslan yattığı yerden belli olur.’’ Sözü bu durumu en güzel şekilde ifade eden bir cümle olsa gerek. Ortamın temizliği için önce evimizin temizliğinden başlayarak daha sonra sırasıyla diğer ortamları temiz tutmalı ve korumaya çalışmalıyız.
Çocuklara Küçük Yaşlarda Temizlik Eğitimi Verilmelidir
Temizlik ve hijyen konusunda bilinçlenmek için hijyen ve temizliğin önemi küçük yaşlarda çocuklara öğretilmelidir. Bunun için yapabileceklerimiz arasında her yemekten önce ve sonra ellerin yıkanması gerektiği, dişlerin düzenli aralıklarla fırçalanması gerektiği, vücut temizliğine dikkat etmek gerektiği, özellikle ergenlik döneminde olan çocukları sık sık banyo yapmaya alıştırmak onların toplumdaki yerini de belirlemede önemli bir faktördür.
Bunlar gibi çocuğun odasının ve bulunduğu yerin temiz tutulması gerektiği, temiz kıyafetler giymesi gerektiği gibi konularda çocuklara uyarılarda bulunmak onların temizlik ve hijyeni hayatlarına yerleştirmeleri konusunda oldukça önemlidir.
Unutmamak gerekir ki küçük yaşlarda verilen eğitim ileriki yaşlarda verilen eğitimden daha çok etkili olmaktadır. Çocuklarınıza bu yaşlarda ne kadar iyi eğitim verebilirseniz ileri de bu konularda zorluk çekmeyeceklerdir. Tabi ki bunları onlara anlatırken kendimiz de rol model olmaya özen göstermeliyiz. Çocuğumuza temizliği anlatırken kendimizin buna dikkat etmemesi temizlik eğitimi konusunda çocuğa fazla etkili olmayacaktır.
Temizlik ve Hijyene Dikkat Edilmezse Ne Olur?
İnsan hayatında önemli bir yere sahip olan temizlik anlayışına yeterince dikkat etmek önemlidir. Peki temizlik ve hijyene dikkat edilmemesi durumunda bizi ve çevremizi ne gibi riskler beklemektedir?
- Temizlik ve hijyen yeterince sağlanmadığı takdirde öncelikle bağışıklık sistemimiz zayıflar. Hastalıklara daha çabuk yakalanırız. Özellikle küçük bebeklerde ve çocuklarda temizliğe dikkat edilmediği takdirde ölümle sonuçlanan vakalar dahi yaşanabilir.
- Temizlik ve hijyenin olmadığı yerlerde toplumun huzuru da kaçar. Pis ortamlarda bulunan kişiler depresif, agrasif olurlar.
- Temizlik ve hijyeni hayatına yerleştirememiş kişiler toplum içinde de kötü bir izlenim bırakırlar. Bu kişiler sosyal çevrede kabul görmekte zorlanırlar.
- İnsanlar öncelikle kişilerin üstlerinin temiz olup olamadığına dikkat ederler. Bu her yerde böyledir. Çalışma hayatında, komşuluk ilişkilerinde, okulda ve daha pek çok yerde insanlar temizlikleri ile öncelikle belli bir statü kazanırlar.
- Bu anlamda kişilerin bu konuda çok daha özen göstererek toplumda kabul görmesi önemlidir. Kimse tek başına yaşayamayacağı için toplum içinde bulunurken bunlara dikkat etmek te önemlidir.