Hamileliğin 14. Haftası Semptomları

Resmi olarak artık hamileliğin ikinci trimester dönemine girdiniz. Bu dönem hamileliğin en rahat, en enerjik ve en az semptom yaşanan dönemidir.

Vücudunuz

Karnınız artık belirginleşmeye başlar ancak karnınızın henüz hayal ettiğiniz gibi belirgin olmadığını düşünüyorsanız üzülmeyin. Bu durum anatominiz, vücudunuzun şekli, önceki gebelikleriniz gibi birçok farklı faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Hamile olduğunuzu bugüne kadar yakın çevrenizden saklamayı başardıysanız, bu güzel haberi artık paylaşmaya başlayabilirsiniz. Hamileliğin ilk 12 haftasını geride bıraktınız, düşük riski de büyük oranda azalmıştır. İkinci trimester döneminde de düşük riski söz konusudur ancak risk çok düşüktür.

Sabit bir şekilde kilo almak sağlıklı bir gebelik için önemlidir. İkinci trimester’de haftada 500 gram ile 1 kilo arasında artış beklenir.

Bebeğiniz

Yaklaşık 55 gram ağırlığında, 7 ila 10 santimetre uzunluğunda olan bebeğiniz artık yediğiniz yemeklere tepki verebilir! Siz her ne kadar göremiyor olsanız da bebeğiniz sevdiği veya sevmediği yiyeceklere karşı gözlerini kısmak, kaşlarını çatmak ve hatta yüzünü ekşitmek gibi tepkiler verebilir.

Yakın bir zamanda ultrason planlanıyorsa bebeğinizi baş parmağını ağzında görebilirsiniz.

Bebeğinizin gelişiminden söz etmişken, boyunun hızlı bir şekilde uzamasından bahsetmemek olmaz. Kolları yakında minik vücuduna oranla daha orantılı hâle gelecektir.

Mikroskobunuz olsaydı lanugo denilen, bebeğinizin vücudunu sarmalayan ince kılların oluşmaya başladığını görebilirdiniz.

Hamileliğin 14. Haftası civarında bebeğinizin böbrekleri idrar üretebilir hâle gelir. Bebeğinizin idrarı amniyotik sıvıya salınır ve bebeğinizin ciğerleri de safra üretmeye başlar. Bu gelişmeler bebeğinizin gerçek hayata karşı hazırlandığı anlamına gelir.

Hamileliğin 14. Haftasında Görülen Semptomlar

Hamileliğin 14. haftasında karşılaşabileceğiniz bazı semptomlar şu şekildedir:

  • Göğüslerdeki hassasiyet azalır
  • Sabah bulantıları hafifler
  • Enerjiniz artar
  • Kilo artışı devam eder
  • Ruh hâlindeki gelgitler azalır

Mide bulantısı: Ne yazık ki bazı kadınlar hamilelikleri boyunca mide bulantısı yaşar ancak bu durum birçok anne adayı için ikinci trimester döneminde hafifleyen bir semptomdur. Mideniz bir süredir rahatsa bile arada mide bulantısı ve hatta istifrayı yaşıyor olabilmenizin normal olduğunu hatırlamakta fayda var.

Mide bulantınız şiddetliyse veya midenizde yiyecekleri tutamıyorsanız hiperemezis gravidarum durumu söz konusu olabilir. İstifra ve kilo kaybı bu tehlikeli durumun diğer belirtileri arasında yer alır.

Normalde mide bulantıları bebeğiniz veya sizin için tehlikeli değildir ancak uzun süreli semptomlarda doktorunuzu arayarak hem bebeğinizin, hem sizin yeterli besin öğesi aldığınızdan emin olmanız önemlidir.

Kendinizi hâlâ biraz hasta hissediyorsanız bir takım önlemler alabilirsiniz. İlk olarak, tek seferde çok fazla yememeye özen gösterin. Gün içerisinde az ve sık tüketmek mideyi daha az bulandırır. Aynı zamanda bol sıvı tüketin ve kokulara karşı dikkatli olun. Sirke gibi belli başlı kokular mide bulantınızı tetikliyorsa bundan kaçınmanız faydalı olacaktır.

Manavlardan kolayca bulabileceğiniz zencefili çayınıza veya suyunuza eklemek de mide bulantısına iyi gelir. Dilerseniz zencefilli gazoz içebilir veya zencefilli şeker emebilirsiniz.

Ruh hâlinde gelgitler: Birçok anne adayı için bu semptom oldukça normaldir ancak genelde hamileler ikinci trimester döneminde bu belirtiyi çok fazla yaşamazlar.

Bu gelgitler bir takım faktörlere bağlı olarak gelişir. Bunun ilk sebebi hormonlardır ama stres, yorgunluk ve diğer fiziksel değişimler de ruh hâlindeki değişimlere öncülük edebilir. Vücudunuzun içinde bir insanın büyüdüğünü bilmek büyük bir olaydır ve bir sürü değişimi beraberinde getirir.

Günlük hayatınızda mümkün mertebede dinlenmeye çalışın ve anneliğin bilinmeyen yönleriyle ilgili strese girdiğinizde yakın arkadaşlarınızla konuşun.

Sağlıklı bir haftalık için bu hafta yapmanız gerekenler

Hareket edin: İkinci trimester dönemine girmenizle birlikte mide bulantılarınız hafiflemiş olmalı. Bu, hamileler için uygun egzersizlere başlamanız için en uygun zaman. Bu hafta vücudunuzun sağladığı ekstra enerjiden mümkün mertebede faydalanın. Sabah dinç ve mutlu bir şekilde kalktıysanız 15 dakikalık yürüyüş yapmak faydalı olacaktır. Öğleden sonra veya akşamları kendinizi enerjik hissederseniz hamileler için uygun egzersiz sınıflarından veya kurslarından faydalanabilirsiniz. Yoga ve yüzme en iyi alternatiflerdendir.

Düzenli yapılan egzersizin kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olduğunu siz de göreceksiniz. Bu egzersizleri mümkünse diğer anne adaylarıyla birlikte yapmak daha keyifli olacaktır.

Cinsel hayatınızı es geçmeyin: Mide bulantılarının geçmesinin bir diğer avantajı da yatak odanızı tekrar eğlenceli hâle getirebilecek olmanızdır. Karnınız henüz o kadar büyük değilken, eşinizle keyifli vakit geçirebilirsiniz. Hamilelik sebebiyle vücudunuzda daha fazla kan akışı olduğu için kendinizi her zamankinden daha fazla hissediyor da olabilirsiniz. Bu, aktif kalmanın bir diğer yöntemidir ve doktorunuz aksini söylemediği sürece kesinlikle güvenilirdir.

Doktorumu Ne Zaman Aramalıyım?

Vajinal kanama, vajinadan sıvı gelmesi, yüksek ateş, şiddetli karın veya baş ağrısı, buğulu görme gibi belirtilerde her zaman doktorunuzu aramalısınız.

Hâlâ mideniz bulanıyorsa veya bu durum daha şiddetli hâle geliyorsa da doktorunuza danışmanız faydalı olacaktır. Böyle bir durumda bebeğinizin ve sizin besin değerlerini alabileceğiniz bazı yöntemler mevcuttur. 

Haftanın Tüyoları

Beslenme şeklinize daha fazla peynir, süt ve süt ürünleri, et ve fındık ekleyin çünkü bunlar protein zengini besinlerdir. Protein, kalsiyumla birlikte bebeğiniz için en gerekli besin değerlerinden biridir.

Bebeğiniz için yapacağınız hazırlıkları yavaştan planlamak isteyebilirsiniz. Bebeğiniz birçok şeye ihtiyaç duyacak ve piyasada da çok çeşitli ürünler bulunmakta. Bu ürünlere bakmak bile modunuzu yükseltecektir. Enerjinizin yüksek olduğu bu dönemde enerjinizi alışveriş için kullanabilirsiniz.

Çalışan bir kadınsanız bu hafta itibariyle hamileliğinizi patronunuz ve iş arkadaşlarınızla paylaşmanız önemlidir. Ardından size gösterilen ilginin ve anlayışın tadını çıkarmaya başlayabilirsiniz. Çalışma ortamının bebeğiniz ve sizin için fiziksel veya ruhen zarar verici olmaması büyük önem taşır. Ağır kaldırma, uzun saatler ayakta kalma, kimyasallara maruz kalma gibi bir durum söz konusuysa çalışma şeklinizle ilgili değişiklik yapmayı değerlendirebilirsiniz.

Çok sık seyahate çıkıyorsanız bu seyahatlerin güvenli olduğundan emin olun. Bebeğinizde istenmeyen travmalara sebep olabilecek engebeli yollardan kaçının.

Sağlığınızı iyi bir hijyen ve besleyici yiyeceklerle koruyun. Bağışıklığınızı kuvvetlendiren besinlerden tüketin. Hasta yakınınızı ziyarete gitmek sizin açınızdan hoş olsa bile hamileliğiniz boyunca hastalarla etkileşimi minimuma indirmek önemlidir. Hiçbir iyi niyet kötü bir enfeksiyonu kapmaya değmez. Enfeksiyon taşıdığından şüpheleniyorsanız eşinize karşı bile temkinli yaklaşın.

Kegel egzersizlerine devam edin çünkü güçlü pelvik kaslarına hamilelik boyunca ihtiyaç duyacaksınız. Henüz başlamadıysanız, evinizin yakınlarında hamilelik yogası yapan yerler araştırın. Doktorunuz aksini söylemediği sürece hamilelik yogası sizin için oldukça faydalı olacaktır. Bu tarz egzersizleri internet üzerinden paylaşılan videolar eşliğinde tek başınıza yapmayın. Hamileyken bir uzman eşliğinde egzersiz yapmak hayati önem taşır.

Bebeğinizle yalnız vakit geçirmeye çalışın. Karnınıza dokunarak onunla konuşun, ona sevdiğiniz şarkıları dinletin. Dilerseniz ona hikaye de okuyabilirsiniz. Bebeğinizle kuracağınız bu iletişim hayatınız boyunca yaşayacağınız en keyif verici deneyimlerden biri olacaktır. Eşinizin de bebeğinizle iletişim kurmasını sağlayın ve onu bu konuda destekleyin. Bebeğiniz hamileliğin ilerleyen dönemlerinde sizin ve eşinizin sesini ayırt edebilecektir.

İkiz Gebeliklerde 14. Hafta Birçok anne adayı bebeklerinin kalp atışlarını 14. haftaya kadar Doppler yardımıyla duyabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir