Akıllı telefonlarımızı da elimizden düşürmüyor olmamızın sebebi istediğimiz anda hemen görsel çekerek hemen sosyal medyada paylaşabilmemizdir. Gelişmekte olan çeşitli teknolojilerin de yardımı ile beraber akıllı telefonların fotoğraf kalitelerinin de yükseldiği konusunda hemfikiriz. Bununla birlikte her birimiz neredeyse zaten bir çeşit fotoğraf sanatçısı haline geldik.
Fakat akıllı telefonlar ile birlikte kaliteli fotoğraflar çekebilmek bir tek teknoloji ile paralel gelişmekte olan bir çeşit durum olmaktan çıktı. Biraz da yaratıcı olma gerekiyor.
Temel anlamda fotoğrafçılık bilgisi bulunmalı er birey akıllı telefonlar fotoğraf çekme fonksiyonlarını verimli bir şekilde kullanabilir. Tabi ki de DSLR makine kadar harika görüntüler yakalanamıyor fakat profesyonel görsellere kafa tutacak cinsten de görüntüler yakalanabilmektedir.
Asla Acele Etmemelisiniz!
Fotoğraf çekmek gerçekten de bir çeşit sabır işi olmaktadır. Görüntünün vizöre bir şekilde durabilmesi, ışığın direkt olarak gelmesi, hareketsiz ve oldukça kaliteli bir anı yakalayabilmeniz için sabırlı durmalısınız. Zamanlama ile gerçekten paralel bir unsur bu. Fakat zamanlamayı da doğru yapmalısınız.
Kompozisyon Oluşturun
Fotoğraflarınızda da yine simetri kullanmaya özen göstermelisiniz. Kompozisyon kurgulayabilmeniz açısından da mükemmeldir bu taktik. Dünya bir tek 2 boyutlu yapıya sahip olmuş olsaydı eğer ki fotoğrafçılar açısından oldukça kısıtlı kompozisyonlar çıkardı ortaya. Fakat asla öyle değil. Fotoğraf çekebilmek açısından her yönden enstantaneyi veya objeyi incelemeniz gerçekten önemli bir unsur.
Unutmamalısınız eğer bir çeşit manzara çekiyorsanız yine alan derinliği yüksek, portre çekmekteyseniz alan derinliği az olması gerekiyor. Alan derinlikleri de fotoğrafların nefes alma noktaları olarak bilinir. Fotoğraf sanatı yine iki boyutlu olduğundan dolayı derinlik hissini vermeniz oldukça önem arz ediyor. Üstelik de akıllı telefonların yapıları size hareket serbestliği de verir.
Yakınlaşmaktan Çekinmemelisiniz
Makro çalışabilmek o kadar da basit değil aslında. Fakat objelere yakınlaşmak, onları farklı bazı derinlikler içerisinde kendi arka planları ile netleyerek çekebilir ve daha değişik çalışmalar da yapabilmektesiniz. Bu noktada yine optik ve dijital zoom kullanmamalısınız. Objelere yakınlaşma şansınız var ise kendiniz yakınlaşın ve bu sayede fotoğraflarınızı kırpmak zorunda da kalmazsınız.
Flaş Kullanmaktan Kaçının
Doğal ışıktan fazlası ile faydalanmanız en iyi tekniktir. Akıllı telefon kameralarınız da bir çeşit DLSR makineler kadar algoritmalar ile ışığı ayarlamaz. Bu onların kötü oldukları anlamına da gelmez bu yüzden doğal ışıktan faydalanmaya flaşı az kullanmaya özen gösterin.